Witamina C – jak ją właściwie stosować?

Witamina C w pomarańczy

Kiedy nadchodzi jesień, więcej osób myśli o poprawie własnej odporności. Chcemy możliwie jak najbardziej wzmocnić swój układ odpornościowy, żeby pozwolił nam przetrwać zimniejsze dni bez choroby. A o nią dosyć łatwo – zarówno z uwagi na niesprzyjającą pogodę (deszcze, śnieg, chłodny wiatr, niskie temperatury), jak i ze względu na to, iż chore osoby, których jest po prostu bardzo dużo, mogą nas zarazić. Nie trzeba więc samemu się przeziębiać – wystarczy, że ma się kontakt z kimś już chorym. W podniesieniu odporności pomaga nam witamina C – o tym wiedzą w zasadzie wszyscy. Jak dawkować witaminę C, żeby zadziałała najlepiej i najszybciej? W czym można ją znaleźć?

Witamina C a odporność

Nawet małym dzieciom przypomina się, że witamina C może pomóc w podniesieniu odporności – i z tego względu muszą jeść wiele owoców i warzyw, ażeby utrzymać ją w organizmie na odpowiednim poziomie. Jako dorośli przyjmujemy jednak raczej witaminę C w tabletkach. Jest to z pewnością sposób wygodny, jednak witamina C pochodząca z naturalnych źródeł przyswaja się o wiele szybciej. Jest zatem w stanie pomóc o wiele bardziej w poprawie odporności, niż jej syntetyczna wersja. Jeśli zatem również i Tobie jesień, zima czy wczesna wiosna kojarzą się przede wszystkim ze spadkiem formy, częstymi infekcjami oraz chorobami, których długo nie można w pełni doleczyć, musisz zadbać o swój układ odpornościowy już dziś – jeszcze zanim takie zimne dni nastaną!

Witamina C – naturalne źródła

Oczywiście, najbardziej znanym źródłem witaminy C jest cytryna – to najczęściej stosowany spośród wszystkich cytrusów produkt, który kupujemy i którym się kurujemy, gdy tylko nadchodzą zimne dni. Naturalnych źródeł witaminy C jest jednak bardzo dużo – i są one często o wiele korzystniejsze dla zdrowia, po prostu posiadając większą jej zawartość. O jakich produktach dokładnie mowa? Warto wymienić choćby:

  • dziką różę – a najlepiej syrop z dzikiej róży dodawany do herbaty, czy też specjalna nalewka z dzikiej róży. Wszystko jest warte stosowania, jako że dzika róża zawiera 30-40 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a ponadto działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i chroni przed wolnymi rodnikami.
  • acerolę – to niewielka wiśnia o czerwonym kolorze, która zawiera aż 1600 mg kwasu askorbinowego w 100 gramach, a poza tym uelastycznia naczynia krwionośne oraz wspomaga syntezę białych krwinek.
  • natkę pietruszki – niepozorna, dodawana powszechnie do wielu potraw natka pietruszki zawiera w 100 gramach ponad 178 mg kwasu askorbinowego, a do tego dużo żelaza i prowitaminy A.

A może suplement diety?

Najlepsza jest witamina C pochodząca z naturalnego źródła – może być jednak przyjmowana pod postacią suplementu diety, który zwykle jest całą kompozycją składników, dobranych tak, żeby pozwolić przyswoić możliwie najwięcej cennych elementów. Suplementy diety w naturalnej formie to między innymi świetny DuoLife Vita C, w którego dziennej dawce (50 ml) znajduje się przeszło 700 mg naturalnej witaminy C, pochodzącej z naturalnego źródła, czyli z dzikiej róży, aceroli oraz jagód CamuCamu. Płynna forma tego suplementu – dotąd niespotykana – sprawia, że jest on wygodny w użyciu, bezpieczny, a przy tym skuteczny.

 

Powiązane artykuły

Lipomassage

Opatentowana technika wyszczuplająca eliminująca miejscowe złogi i niedoskonałości.

Skolioza kręgosłupa - informacje o leczeniu

Endermolift

Ekskluzywna technika przeciwstarzeniowa oraz wyszczuplająca techniką zagęszczania skóry.

Ulthera

Jest to nowy zabieg, który nie ma odpowiednika wśród znanych dotychczas zabiegów estetycznych. Przeznaczony jest do nieinwazyjnego liftingu twarzy.

Thermolifting

Całkowicie nieinwazyjny zabieg odmładzający, który poprawia kondycję skóry twarzy i ciała. 

Kontakt z redakcją

Telefon: 12 474 82 713

Email: redakcja@youngpeople.pl